Wat is het en waar komt het voor?
Leishmania is een van de mediterrane ziektes die door zandvliegjes wordt overgebracht. Het komt voor rondom de Middellandse Zee (en zuidelijker), dus voor de honden die via ons naar Nederland komen bestaat het risico op deze ziekte. Let ook op wanneer je de hond meeneemt op vakantie naar bijv Spanje of Frankrijk. De ziekte komt nog niet in Nederland voor, daarvoor is het gemiddeld te koud. Met de toenemende temperaturen is de kans aanwezig dat het zich ook in Nederland zal openbaren.
Diagnose:
Als de hond 6 maanden of ouder is kan het bloed getest worden op antilichamen. Test je hond positief , dan is het belangrijk een aanvullend bloedonderzoek (oa eiwitelektroferese en reisprofiel) te doen, want je wil weten of de leishmania op dat moment actief is en of de nieren en de lever nog goed werken.
Het verraderlijke aan leishmania is dat het wel zeven jaar kan duren voor de hond ziek wordt en je het niet altijd aan de hond merkt of ziet. Om deze reden raden we iedereen aan om alert te zijn op kenmerken van leishmania maar ook om na ongeveer een jaar in Nederland te zijn een bloedonderzoek te doen.
Wat als mijn hond leishmania heeft?
Test je hond positief en blijkt uit de aanvullende bloedonderzoeken dat de leishmania niet actief is op dat moment, dan start je een behandeling met allopurinol. Dit zijn pilletjes die je dagelijks geeft. Elk half jaar doe je een bloedtest om te zien hoe de parasiet zich gedraagt in het lichaam van je hond. Is de leish rustig dan kan je na 3 goede resultaten stoppen met de allopurinol. Wel blijf je elk half jaar de bloedtesten doen, want als de leish actief wordt dan moet er weer behandeld worden, je hond kan namelijk niet genezen van leishmania, het blijft altijd in het bloed aanwezig.
Is de leishmania wel actief aan het werk, dan is behandeling met allopurinol onvoldoende. Je gaat dan intensiveren met een sterkere behandeling, Glucantime injecties of Milteforan siroop. Beide zijn effectieve behandelingen, welke van de twee je dierenarts kiest hangt af van de werking van de nieren van je hond.
Elke hond van 6 maanden of ouder wordt door ons getest, de resultaten worden vermeld in het paspoort. Is de hond positief getest, dan zullen we in de meeste gevallen een oplossing op het eiland zoeken, omdat stress een trigger kan zijn voor het uitbreken van de ziekte. Dat willen we de honden niet aandoen. Jonger dan 6 maanden heeft testen geen zin, omdat de hond dan nog de antistoffen van de moeder heeft.
Kenmerken leishmania
Het ziektebeeld en verloop verschilt van hond tot hond. Er zijn honden die kort na de infectie ziek worden, bij anderen openbaart het zich nooit. Of en wanneer de hond ziek wordt, hangt van de individuele afweer af.
Waar moet je op letten?
Heeft je hond wondjes die maar niet helen, groeien de nagels harder dan normaal, ontstaan er kale plekjes rond ogen en oren, wordt de hond slomer of ontstaan er neusbloedingen? Dan is het verstandig nog eens een test te laten doen. Vertel je dierenarts ook altijd dat je hond uit Griekenland komt.
Prognose
De ziekte is goed te behandelen mits het tijdig is ontdekt. Zijn de nieren al aangetast, dan ziet het er minder gunstig uit.
Wat moet je voorkomen:
Stress, narcose en vaccinaties verlagen de weerstand, waardoor de ziekte weer actief kan worden. Probeer dit waar mogelijk te voorkomen.
We werken samen met een dierenarts in Nederland die gespecialiseerd is in dit complexe ziektebeeld. Mocht je hond de diagnose krijgen, dan is zij ook de achtergrond betrokken voor de juiste adviezen en behandeling. Laat het ons dan ook zeker weten als je GaGa positief test op leishmania.